Menu

19 Mayıs 2019 Pazar

REFERANS FORMÜLLERİ INDEX (İNDİS)

İndex formülünün offset formülünden en önemli farkı offset formülünde referans noktası bir hücredir (bir hücre adresi) ve bu referans noktasından istediğimiz sütun veya sütun kadar uzak mesafedeki hücre değerini bulmakkken indexde bizim istediğimiz alan içerisinde hareket etmesini sağlarız.İndex de alan kısıtı vardır ve sütun satır numaraları "-" (Eksi) değer olarak kullanılamaz. aşağıdaki örneklerde konuyu anlamanız daha kolay olacaktır.

=INDEX(Array,rownum;column num)  formülü kullanırken önce alanı belirtiriz belirttiğimiz alanın sol üst köşesindeki hücre referans noktasıdır, sonra da bu noktadan kaç satır aşağı ve kaç sütun sağa gideceğimizi belirtiriz.



yukarıdaki örnekte kırmızı çizgi ile index formülüne hareket edeceği alanı belirttik ve sol üst köşe yani "B2" hücresi referans noktamızdır.Referans noktası (1,1) dir yani seçili alandaki birinci satır ve birinci sütunun kesişme noktasıdır, dolayısı ile referans noktasından iki satır aşağı demek Ocak verisinin olduğu satır ikinci sütun ise Ankara verisinin olduğu sütundur.

Seçmiş olduğumuz alan 6 Satır ve 6 sütundan oluşmaktadır.Biz "Adana" nın Mayıs ayındaki verisini bulmak istersek formülümüzü =INDEX(B2:G7:6;6) olarak yazmamız gerekirdi.

Formülümüzü bu alanın dışında tanımlamaya çalışırsak örneğin;=INDEX(B2:G7:7;8)   #REF!  sonucu alırız çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi seçili alanımız 6 satır ve 6 sütundan oluşmaktadır bu alanın dışında bir değer bulamayız index formülü ile.

İndex,match ve offset formülleri birlikte kullanıldığında son kullanıcılar için anlam kazanır MATCH fonksiyonunu anlattıktan sonra bu tarz örnekler paylaşacağım sizlerle.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder